Οι Μουσικές και τα Τραγούδια του Ανδρέα Κατσιγιάννη για την Θεατρική παράσταση της Μιμής Ντενίση.
Τραγουδούν: Μελίνα Ασλανίδου, Σοφία Μέρμηγκα, Αντιγόνη Ψυχράμη
Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη
Θεατρικό Βραβείο Κοινού 2020 από το αθηνόραμα
ΕΠΑΙΞΑΝ ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ:
Γιώργος Θεοδωρόπουλος: Πιάνο, programming
Σταύρος Κουσκουρίδας: Κλαρίνο
Σωτήρης Μαργώνης: Βιολί
Κωστας Γεδίκης: Λάφτα, μαντολίνο, σάζι
Mάνος Γρυσμπολάκης: Ακορντεόν
Νίκος Παραουλάκης: Nέι
Ζήσης Γεωργαλιός: Κανονάκι
Γιώργος Παυλίδης: Ποντιακή Λύρα
Λάμπης Μουρούζης: Ποντιακή Λύρα στο τραγούδι «Αχ ψυχή»
Απόστολος Βαγγελάκης: Σαξόφωνο, κλαρίνο στο κομμάτι «Το πέπλο του πολέμου»
Νίκος Γκιουλεντζής: Βιολί στο κομμάτι «Η μορφή της»
Ο Ανδρέας Κατσιγάννης έκανε την ενορχήστρωση και έπαιξε:
Πιάνο, λαούτο, κρουστά και συνθετικούς ήχους.
Οι ηχογραφήσεις έγιναν στο στούντιο του Ανδρέα Κατσιγιάννη.
Πρόσθετες ηχογραφήσεις, μίξεις και mastering έγιναν στο στούντιο Αntart από τον
Νίκο Μέρμηγκα.
Στο τραγούδι Φώς έπαιξαν οι μουσικοί:
Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος: καβάλ, Γιάννης Τσέρτος: πιάνο, Φίλιππος Ρέτσιος: συνθετικούς ήχους, Γιάννης Πλαγιανάκος: κόντραμπάσο, Κυριάκος Γκουβέντας: βιολί, Νίκος Μέρμηγκας: λάφτα, λαούτο, πορτογαλλέζικο λαούτο, Μιχάλης Μπακάλης: κρουστά, Απόστολος Βαλαρούτσος: κιθάρες, Ανδρέας Κατσιγιάννης: Σαντούρι
Το CD μπορείτε να το βρείτε
Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη
Το πρώτο Ελληνικό θεατρικό sequel!
Όταν γνώρισα την Μιμή Ντενίση πριν πέντε χρόνια, αμέσως κατάλαβα ότι αυτή η γυναίκα θα μπεί για τα καλά στην ζωή μου. Έτσι έγινε! Η Μιμή για εμένα προσωπικά δεν είναι μια ακόμα από τις συνεργασίες μου. Η Μιμή είναι η οικογένεια μου. Από την πρώτη στιγμή κατάλαβα ότι το όραμά μας είναι κοινό. Η Μιμή δεν κάνει απλά θέατρο, άνοιξε ένα καινούργιο, ένα δρόμο μέσα στο θέατρο.
Οι παραστάσεις μας και η συνεργασία μας έπρεπε να πετύχουν και αυτό ακριβώς έγινε.
Και οι δύο παραστάσεις, καθώς και η τρίτη παράσταση που θα ολοκληρώσει τον κύκλο, συνδυάζουν
την θεατρική δομή μέσα από μια κινηματογραφική ματιά, με παράλληλη αποτύπωση της Ιστορίας
της χώρας μας εδώ και έναν αιώνα.
Έγραψα μουσική όπως ακριβώς θα έγραφα μουσική για τον κινηματογράφο. Η μουσική μου ήθελα να ακουμπά στο συναίσθημα και στην προσωπική ιστορία που ο καθένας κρύβει μέσα του. Η εναλλαγή των οργάνων ήθελα να συμβαδίζει με τις εποχές, οι μελωδίες να φέρνουν την μνήμη στο σήμερα και οι ερμηνείες να σηματοδοτούν μια νέα εποχή.
Ευχαριστώ το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, τον Δημήτρη και την Σοφία Εφραίμογλου καθώς και τον Θρασύβουλο Γιάτσιο για την συνεργασία τόσων ετών, ευχαριστώ τους μουσικούς και τους ηχολήπτες που αγκάλιασαν την μουσική μου και ιδιαίτερα την Μελίνα Ασλανίδου για την ερμηνεία της στο τραγούδι που αναφέρεται σε μια τραγική ιστορία του Πόντου, την Αντιγόνη Ψυχράμη στο τραγούδι που είναι αφιερωμένο στην Ελλάδα μας και την Σοφία Μέρμηγκα για την ερμηνεία της στο τραγούδι ΦΩΣ, που το πρωτοακούσαμε στην παράσταση ’’Σμύρνη μου Αγαπημένη’’.
Μιμή μου σε ευχαριστώ πολύ για αυτά τα ταξίδια που μοιραζόμαστε όλα αυτά τα χρόνια. Ευχαριστώ όλους και όλες που αγαπήσατε τις μουσικές μου μέσα από τις παραστάσεις «Σμύρνη μου Αγαπημένη» και «Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη».
Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Μίλτο Καρατζά και την εταιρεία Walnut Entertainment που ανάλαβε την έκδοση .
Το μουσικό αυτό έργο αφιερώνεται σε εκείνους και εκείνες που έδωσαν ψυχή και σώμα για ένα καλύτερο δικό μας Αύριο.
Ανδρέας Κατσιγιάννης
Τον Αντρέα Κατσιγιάννη τον θαύμαζα για την έμπνευση και την δημιουργία της Εστουδιαντίνας. Εξ αιτίας του – κυρίως – ήρθαν στην επιφάνεια όλα αυτά τα υπέροχα τραγούδια και μουσικές της Μικρασίας. Αναβίωσε με τον δικό του τρόπο, χωρίς να αλλοιώνει την αυθεντικότητά τους, αλλά με έναν μαγικό τρόπο χωρίς να τις κάνει μουσειακές, ολ’ αυτά τα υπέροχα ακούσματα των εξ Ανατολής Ελλήνων.
Δεν γνώριζα το ταλέντο του σαν συνθέτη. Μου αποκαλύφθηκε περίτρανα στην διάρκεια της συνεργασίας για το έργο μου «Σμύρνη μου αγαπημένη». Η μουσική του συνετέλεσε τα μέγιστα στην πρωτοφανή επιτυχία της παράστασης. Φυσικό επόμενο ήταν να συνεχιστεί η συνεργασία μας στο δεύτερο μέρος του έργου, «Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη». Ακόμα δυσκολότερο καθώς το έργο εξελίσσεται στην ταραγμένη εποχή του μεσοπολέμου 1923 – 1940. Εποχή – ειδικά στην Σαλονίκη – με απίστευτο κράμα μουσικών επιρροών. Σεφαραδίτικη μουσική, ρεμπέτικα, παλιά σμυρνέϊκα, αστικό τραγούδι, ευρωπαϊκή μουσική.
Δεν ξέρω πως τα κατάφερε μα η μουσική του για την παράσταση τα περιλαμβάνει όλα αυτά. Για τα δύο αυτά έργα μου έγραψε όμως και τρία υπέροχα τραγούδια που είχαμε την τύχη να ερμηνευτούν από σπουδαίες καλλιτέχνιδες: Σοφία Μέρμηγκα (Φως), Μελίνα Ασλανίδου (Αχ ψυχή), Αντιγόνη Ψυχράμη (Ελλάδα μας).
Εύχομαι να δημιουργήσουμε πολλά ακόμα έργα μαζί για το θέατρο και το σινεμά, καθώς πιστεύω στο ανεξάντλητο και πηγαίο ταλέντο του.