Για ακρόαση

Για ακρόαση… μέσα από σκέψη και προβληματισμό

Πολλοί φίλοι και φίλες, αυτές τις δύσκολες ημέρες της πρωτόγνωρης κατάστασης που βιώνουμε όλοι μας, μου στέλνουν μηνύματα, να ανεβάσω μουσική μου, που θα τους συντροφεύει στο μότο των ημερών Μένουμε σπίτι”. Ως έγκλειστος και εγώ αποφάσισα να ανεβάσω στο κανάλι μου κάποια από τα album μου, που ίσως σας είναι άγνωστα, για πολλούς λόγους που αυτή τη στιγμή δεν έχει σημασία να τους αναφέρω. Για την ακρίβεια σας προτείνω 6 προσωπικά μου, μουσικά έργα, ξεκινώντας από το πρώτο μου album τη ’Χώρα των Κενταύρων’’, 1999 φτάνοντας ως τα πιο προσφατά. Εκτός από τους Κενταύρους, όλα τα άλλα σχετίζονται με την πατριδογνωσία μου… Τί εννοώ; H αγάπη μου για τον τόπο, θα έλεγα για τους τόπους μας, τις ιστορίες μας, τους θρύλους μας.

ΕUPHORIA

Η Ακριτική Ελλάδα. Η δική μου ματιά και κατάθεσή ψυχής, για το Καστελόριζο, την Ίμβρο, την Τένεδο, την πρωτεύουσα της Ανατολικής Ρωμυλίας την Αγχίαλο, αλλά και τον μεγάλο Οραματιστή Ρήγα Φεραίο, καθώς και το έργο μου EUPHORIA που είναι ένας φόρος τιμής για αυτούς που ασχολούνται με φροντίδα και μεράκι με τη γη και τους καρπούς της.

Είναι κυρίως ορχηστρικά μουσικά θέματα, που δίνουν την σκυτάλη στο λόγο των ποιητών και σε ερμηνείες με συμβολισμούς, όπως αυτή του Γιώργου Νταλάρα με τον Zulfu Livaneli και τον Κωνσταντινοπολίτη ποιητή Δημήτρη Παπακωνσταντίνου, της Ελένης Βιτάλη με τον ποιητή Γιώργο Σουρή, του Μανώλη Μητσιά με τον Κώστα Βάρναλη, ή και ακόμη, η συγκλονιστική αφήγηση του μυθικού ήρωα μιας άλλης Ελλάδας του Νίκου Ξανθόπουλου. Συμμετέχει και η νεότερη γενιά ερμηνευτών και στιχουργών, η Ελένη Φωτάκη, ο Αργύρης Χατζηνάκης, ο Κώστας Μακεδόνας και ο Δημήτρης Μπάσης.

Θα ακούσετε όμως καταπληκτικές ερμηνείες από τους σπουδαιότερους Έλληνες σολίστες, που χρωματίζουν με την δεξιοτεχνία τους κάθε νότα, φτιάχνοντας εικόνες για ταξίδια στο χρόνο.

Η σκέψη και ο προβληματισμός…

Ο κυριότερος λόγος που ανέβασα αυτά τα album, είναι για να σας δείξω ποιος είναι ακριβώς ο ρόλος του μουσικού, του δημιουργού και όσων σχετίζονται με την δημιουργία. Ο ΚΛΑΔΟΣ μας, που ακούγετε πολύ αυτές τις μέρες.

Οι μουσικοί δεν ήταν αυτοί που αντέδρασαν σχεδόν ακαριαία, σε αυτό που συμβαίνει, για να μην ξεχάσουμε την κανονικότητά μας;

Oι μουσικοί δεν κάθισαν μπροστά στο κινητό τους και πήραν τα οργανάκια τους, παίζοντας και τραγουδώντας; (ξέρω υπήρχαν και οι κακεντρεχείς που το θεώρησαν άσκοπο).

Οι μουσικοί και οι δημιουργοί δεν ανεβάζουν στο YouTube, τα τραγούδια τους, τα έργα τους για να μπορούμε όλοι με το πάτημα ενός κουμπιού να τα ακούμε ελεύθερα ανά πάσα στιγμή;

Και ειδικά αυτές τις μέρες πάρα πολλοί από εμάς ανεβάσαμε πολύ υλικό. Μη μου πείτε δε, ότι μας πληρώνει το you tube…

Ακούστε με λοιπόν προσεχτικά, αυτό που θα σας πω, το γνωρίζω πολύ καλά. ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟ YOUTUBE, σε άλλες χώρες μπορεί, στην Ελλάδα ΟΧΙ! Ακόμη και ο παγκόσμιος μας δημιουργός Μίκης Θεοδωράκης, ζήτημα είναι να παίρνει από το you tube 100 ευρώ το χρόνο. Ποιος; Ναι ο Θεοδωράκης.

Εμείς δημιουργούμε μουσική, δεν διαφημίζουμε φόρμες και παπούτσια, ούτε έχουμε χορηγούς!!!!!.

Ξέρετε τι έχουμε εμείς; Το μεράκι και την γνώση και την συλλογικότητά μας. Έχουμε να πάρουμε τις αγωνίες σας, τις χαρές σας, τις λύπες σας και να τις μεταμορφώσουμε σε μουσική και λόγο.

Δείτε λοιπόν, σε αυτά που ανέβασα, πόσοι άνθρωποι μετά από εμένα εμπλέκονται μέχρι το τελικό άκουσμα. Θα μετρήσετε τουλάχιστον 100.

Τους απαριθμώ ανά ιδιότητα κλάδου.

ΣΥΝΘΕΤΗΣ

ΣΤΙΧΟΥΡΓΟΣ-ΠΟΙΗΤΗΣ

ΜΟΥΣΙΚΟΣ

ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΤΗΣ

ΗΧΟΛΗΠΤΗΣ-ΤΕΧΝΙΚΟΣ

ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΣΤΟΥΝΤΙΟ

ΕΡΜΗΝΕΥΤΗΣ

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΗΧΗΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΗΣΜΟΥ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ

ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ (video clip)

EIKOΝΟΛΗΠΤΕΣ

ΓΡΑΦΙΣΤΑΣ

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΣΚΩΝ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ 

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ- ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ

ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΓΕΝΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Νομίζω ότι αυτά φτάνουν. Μπορεί λοιπόν οι θεσμοί να αγνοούν τον κλάδο μας, γιατί δυστυχώς παραδοσιακά θεσμικά στην Ελλάδα, όσα χρόνια ζώ, η πνευματική δημιουργία θεωρείτε ‘’αεργία” αλλά θέλω να πιστεύω ότι οι κοινωνία γνωρίζει και συμπορεύεται με την αγωνία μας και το αίτημά μας να ενταχθεί ο κλάδος μας, άμεσα στα μέτρα προστασίας, αναγνωρίζοντας στο πρόσωπό μας, ότι η δημιουργία είναι αξιακό αίτημα ενός Λαού.

Σε καραντίνα 7/04/2020

Ανδρέας Κατσιγιάννης

Μετά από την σκέψη και τον προβληματισμό εδώ θα ακούσετε την δική μου μουσική πρόταση.

  1. KAΣΤΕΛΟΡΙΖΟ
  2. ΙΜΒΡΟΣ – ΤΕΝΕΔΟΣ
  3. 1906 ΑΓΧΙΑΛΟΣ
  4. EUPHORIA
  5. ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ
  6. ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ

Share this